top of page
Showroom

1132 Budapest

Victor Hugo utca 11.

Social Media
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

© 2024 by ENSO Ékszer

Mit kell tudni a labor gyémántokról?

Laboratóriumban már az 1950-es években állítottak elő gyémántot, azonban a tudósok csak az 1990-es évek közepe óta foglalkoznak fókuszáltan nagyobb méretű gyémántok mesterséges előállításával. Bár eredetileg ipari felhasználásra gyártották őket, idővel az ékszeriparban is elterjedtek, és mára már számos ékszerész kínálja, mint választható opció – köztük mi is az ENSO ékszernél. Ebben a bejegyzésben most bemutatjuk, hogyan készülnek a gyémántok laboratóriumi körülmények között, elmondjuk miben hasonlítanak (és miben térnek el) a természetben előforduló párjuktól, és kitérünk arra is, hogy milyen érvek és ellenérvek szólnak a mesterséges gyémántok mellett. Ha gyémánt eljegyzési gyűrű vásárlása előtt állsz, érdemes időt szánni erre a bejegyzésre!



Az ENSO ékszernél legszívesebben a gyémánt eljegyzési gyűrűk, illetve a karikagyűrűk tervezésével és kivitelezésével foglalkozunk. Előbbi különösen nagy kreatív teret enged a megrendelő és Horváth Klaudia, a márka ötvös és aranyművese számára, a folyamat egyik legizgalmasabb momentuma pedig a drágakő (vagy drágakövek) kiválasztása.  


Az ötlet és a rendelkezésre álló büdzsé alapján számos drágakő opció, típus, szín, méret és darabszám közül választhatunk, azonban sokan még mindig egy klasszikus gyémánt eljegyzési gyűrűvel szeretnék megkérni választottuk kezét. Korábban a természetes gyémánt borsos ára esetleg gátat szabhatott az elképzeléseknek, azonban a labor gyémántok ékszeripari elterjedésének köszönhetően ma már sokkal pénztárcabarátabb áron kerülhet gyémánt álmaink eljegyzési gyűrűjébe.


Mi az a labor gyémánt?

A labor gyémánt, ahogy a neve is sugallja, laboratóriumi körülmények között előállított gyémánt. A köznyelvben mesterséges, szintetikus vagy etikus gyémántként is emlegetett drágakő kémiai, fizikai és optikai jellemzőit tekintve is megegyezik a természetben bányászott verziójával, ami azt jelenti, hogy ugyanúgy csillog, és ugyanolyan az összetétele, illetve felépítése és keménysége is. A két gyémánt típus olyannyira hasonlít, hogy csak speciális tesztekkel lehet megkülönböztetni őket, szabad szemmel a különbségek (pl. a növekedési mintázatok) nem láthatók. 



A labor gyémánt igazi gyémánt?

Igen, a labor gyémánt igazi gyémánt, nem pedig egy gyémánt alternatíva, mint például a moissanite vagy a cirkónia. Ezt az is alátámasztja, hogy a GIA, azaz a nagy presztízsű Amerikai Gemológiai Intézet ugyan aszerint a 4C (Color, Cut, Clarity és Carat) besorolás alapján osztályozza, mint a természetben előforduló testvérét, és ugyanúgy certifikáttal támasztja alá minőségét is. A gyémánt minőségi besorolásáról korábban ebben a bejegyzésben írtunk.


Hogyan készül a labor gyémánt?

A természetben előforduló gyémánt a földkéreg alatt, nagy nyomás és hőmérséklet hatására, rendkívül hosszú idő alatt keletkezik. Ezt a folyamatot képezik le laboratóriumi körülmények között, amikor mesterséges módon állítanak elő gyémántot. Erre két módszer létezik.


Az egyik a “magas nyomás, magas hőmérséklet” (azaz High Pressure, High Temperature, röviden HPHT), amikor a gyémánt magot egy 1300-1600 Celsius fokra fűtött kapszulába helyezik, ahol 870,000 font / négyzet inch nyomás mellett idővel növekedni kezd a gyémánt. Ha elkészült, ugyanúgy csiszolják és polírozzák, mint a természetes gyémántokat.


A mesterséges gyémánt előállításának másik módszere a kémiai gőzfázisú leválasztás (angolul: Chemical Vapor Deposition, azaz CVD), melynek során a gyémánt magot egy szén tartalmú gázzal töltött kamrába helyezik, majd a kamrát 900-1200 Celsius fokra hevítik. Ezután mikrohullám segítségével elérik, hogy a szén kicsapódjon a plazma felhőből és lerakódjon a mag kristályra. A 3-4 hetes procedúra során a növekvő gyémántot időközönként kiveszik a kamrából, hogy csiszolással eltávolítsák a rárakódott, nem kívánt szén réteget. Ha kész, az így kapott gyémántokat is csiszolják és polírozzák, mielőtt ékszerbe foglalnák.


Mik a labor gyémánt előnyei és hátrányai?

A labor gyémánt legnagyobb előnye az ára. Mivel könnyebben és gyorsabban hozzáférhető, mint a természetes gyémánt, az ára is jóval kedvezőbb. Így adott büdzsével egy nagyobb, jobb minőségű gyémántot vásárolhatunk, ha a mesterségesen előállított verziót választjuk. Emelett akkor is szóba jöhet a labor gyémánt, ha egy különlegesebb színt szeretnénk választani, mert a színes mesterséges gyémántok között többféle árnyalatot találunk, pénztárcabarátabb áron.


Hátrányok tekintetében egy dolgot érdemes megemlíteni, ez pedig az értékállóság. Mivel a labor gyémántok könnyebben hozzáférhetőek, mint a természetben véges készletekben előforduló megfelelőik, így az értéküket nem tartják hosszú távon. Ez akkor lehet döntő fontosságú, ha a későbbiekben szeretnénk esetleg eladni a labor gyémánttal díszített ékszert.


Melyik gyémánt a nekem való?

Az ENSO ékszernél minden egyedi ékszer tervezését és elkészítését konzultáció előzi meg, melynek során kitérünk az alapanyagokra és a drágakövekre is. Egy ilyen alkalom remek lehetőség arra, hogy közösen felmérjük, hogy melyik gyémánt a te igényeidnek legmegfelelőbb. 


Konzultációs időpontért keress minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:


Comments


bottom of page